Okulumuzda sağlıklı beslenme alışkanlığı, gıda güvenliği, gıda güvenirliği ve gıda kalitesi konularında farkındalığı artırmak, uluslararası standart ve şartlara uygunluğu sağlamak, güvenilir ve kaliteli gıdanın servis edildiği ortamları geliştirmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amacı ile "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı", "Sağlıklı Beslenme" ve "Fiziksel Aktivite" olmak üzere iki ana başlıkta yürütülmeye başlanmıştır.
Program kapsamında öğrenci, veli ve öğretmenlerimizde; sağlıklı beslenme kültürü oluşmasını sağlamak, öğrencilerimizi ve velilerimizi gıda okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmek, okullarda öğrencilerimizi geleneksel tatlarla buluşturmak, gıda israfına yönelik bilinçlendirme sağlamak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaçlanmaktadır. Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde öğrencilerimize servis edilen yiyeceklerin, öğrencilerimizin fiziksel gelişimlerine ve öğrenme süreçlerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda okul ve kurumlarda, gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konularında farkındalık geliştirme hedeflenmektedir. Bu doğrultuda oluşturulan "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı" kapsamında gerekli bilgilendirme dokümanları ile program detayları, görsel içerikler ve okullarımızda yürütülecek çalışmalar hakkında detaylı bilgiler https://sagliklibesleniyorum.meb.gov.tr adresinde paylaşılmaktadır.
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı kapsamında, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitelerle hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla, Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı uygulanmaya başlanmıştır.
Program kapsamında, Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı oluşturulmuş, Yıllık Çalışma Programı hazırlanmış, eğitimler planlanmış, gerekli duyurular yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Bu bağlamda 2024-2025 eğitim öğretim yılından başlamak üzere gerektiğinde revize edilerek yıllık plan hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
Etkinlik 1: 14 KASIM DİYABET GÜNÜ
Öğrenme Çıktısı: Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur.
Fiziksel aktivite, her yaşta sağlığa yararlıdır. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde veya tedavinin desteklenmesinde, yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilmektedir.
Bu kapsamda okulumuza davet ettiğimiz Fizyoterapist Selin GÜNDOĞAN; bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlık için fiziksel aktivitenin önemi konusunda öğrencilerimizin bilgi düzeyinin arttırılması ve bireylere düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması amacıyla 'Diyabet ve Egzersiz' konulu seminer vermiştir.
Etkinlik 2: 12-18 ARALIK YERLİ MALI HAFTASI
Öğrenme Çıktısı:
Yerli malı ürünlerin tercih edilmesi, milli ekonominin güçlenmesine, yerel üreticilerin desteklenmesine ve çevre dostu bir tüketim kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunur. Çünkü yerli üretim, bir ülkenin ekonomik bağımsızlığının göstergelerinden biri olup, yerel üreticinin yanında olmak, doğal kaynaklarımızı değerlendirmek açısından son derece önemlidir.
Gıda, tekstil, teknoloji gibi birçok sektörde yerli ürünler tercih ederek milli ekonomiye katkı sağlayabiliriz.
Yerel ürünler, çevreye duyarlı bir üretim anlayışını da destekler. Uzun mesafeli taşıma gereksinimi olmadığı için karbon ayak izi daha düşüktür. Ayrıca yerli ürünlerin tüketilmesi, yerel ekonomiyi canlandırır ve tarım sektörünün güçlenmesine katkı sağlar.
Yerli malı ürünler, sadece ekonomik açıdan değil, sağlık açısından da önem taşır. Katkı maddesi kullanılmadan üretilen yerli gıdalar, doğal besin değerlerini korur. Taze ve katkısız olmaları sayesinde sofralarınıza sağlık getirir.
Etkinlik 3: KEK/MEYVE/ÇORBA GÜNÜ
Öğrenme Çıktısı: Okulumda sağlıklı besleniyorum programı kapsamında; okul kantinimizde Anne kek günü ,Meyve günü ve çorba günü ile öğrencilerimizin sağlıklı ve dengeli beslenmesine katkıda bulunuyoruz.